CHERITERA KAMI...: November 2018

Nov 19, 2018

1 malam di Kota Bharu

Dari Perlis ke Terengganu, kami singgah bermalam dulu di Kelantan. Almaklumlah first time lalu Grik tu. Check-in je terus mentido 2orang kepenatan. Salute lah siapa yg selalu guna jalan Grik tu. Jenuh nak tunggu sampai weh. Huhuh.

Sebelum cek-in kami singgah lunch dulu dekat Kak Mah Nasi Kerabu. Disebabkan sampai time orang nak solat, banyak kedai yg xbukak. Tengok kedai Kak Mah Nasi Kerabu bukak, so lunch di situ je lah. 

Nasi biru dah habis, tinggal nasi putih je. Kureng feel la makan nasi kerabunye. Huhuh.

Dekat Kelantan ni ramai juga saing teman seuniversiti hasben. So, masa dinner tu depa buat ala mini-gathering lah. Jadinye dinner ktorg haritu tu di taja oleh. Alhamdulillah rezeki!

Cafe Jiran. Ingatkan dekat Wangsa Maju je ada. Rupenye main Hq die dekat Kota Bharu.

Sambung pula supper dekat Tiny Elephant. Nice juge untuk lepak2 makan eskrem dan ada menu lain juga. Ni pun ditaja oleh :)

Esoknye dah aim dah kedai popular itu. Dah la memang nampak terus dari tingkap homestay tu.  Sebelum pukul 8pagi ktorg dah serbu dah.

Kopitiam Kita. Tak order roti titab tu macam lalu pulak pepagi telan telur goyang.kihkih. So order roti bakar ni. 

Roti bakar tu baru sampingan je. Rambang mata tengok bekas2 dekat tepi dinding tu. Ada macam-macam jenis nasi dah siap bungkus. Pilih je la mana berkenan. Kalau ikut nafsu semua nak try. 

Dah kenyang, singgah ambil gambar dekat mercu tanda Kota Bharu
Menara Rehal

Lepas cek-out, sebelum meneruskan perjalanan ke Terengganu, singgah lunch dekat Restoran Nasi Ulam Cikgu. Restoran tu dekat sangat dengan Menara Rehal tu.

Tak sabar nak makan

Restoran ni dalam muzium tak silap. Lepastu ada 2 bahagian kedai. Nak selesa sikit p bahagian depan sana. YG dalam gambar ni bahagian belakang, kedai die rasa crowded sikit sebab bawah rumah kayu tu.

ya.sesungguhnya ulam die berderet lagi banyak dari lauk.Hiihih. Dan sambal belacan itu meletop. siap beli sebotol sebagai souvenir diri sendiri.Hahah.

Itu jelah jjcm yg sempat kami terjah. Tak banyak sebab kejap je di Kota Bharu tapi itu pun dah rasa bersalah dengan perut. Kahkah. Meh N share pula mana tempat kami bermalam untuk 1 malam itu.

Zulanie Homestay Studio

Homestay ni terletak di D' Perdana Apartment. Ada beberapa unit lain juga yg dijadikan homestay tapi rate Zulanie Homestay ni yg paling rendah masa tu. Sebab stay kejap je kite cari yg mur mur sajo deh janji selesa. Memang selesa sangat lah untuk 2 orang ni feeling like at home gitu.

Katil selesa bersih rumah

Mini pantry. Nak masak tak boleh tapi ade microwave tu buat panaskan lauk ke bubur ke kan. Ok la tu.

N xturun ke pool ni . Hasben p kedai runcit level yg sama dengan pool ni. Bawah apartment ni pun ade dobi. Shoplot sebelah ada 7-E. Tak jauh dari sini ada Kopitiam Kita. Haaa..complete!

Thank you Kota Bahru untuk pengalaman 1 malam yg mengenyangkan :)

Nov 9, 2018

Pantai cantik di Terengganu

Selain aktiviti jjcm, misi utama pergi Terengganu ni ialah untuk lepas rindu rinduan pada laut hijau biru itu. Alhamdulillah sepanjang 5 hari di sana, cuaca amat baik. Kalau ikut kan, semua gambar nak letak tapi N letak wakil je lah ek. Nanti korang p dan rasainye sendiri;)


Kampung Mangkuk

First pit stop kami sebaik sampai Terengganu masa ni hujan renyai-renyai tapi dah sampai gigih la juga bergambar kalau tak rugi la kan dah sampai takde gambar buat kenangan pula.

Pantai Mangkuk berdepan dengan Terrapuri Heritage Village. Pantai dekat sini lebih landai dari pantai-pantai yg kami pergi di Terengganu. Kawasan sini lebih tenang, santai dan bersih.

Disebabkan tak puas datang masa cuaca mendung, kami singgah lagi Kampung Mangkuk ni hari terakhir sebelum pulang ke Perlis. Satu lagi habit N sebelum pergi mana-mana tempat N akan search dekat instagram selalu untuk dapat gambaran lebih jelas pasal tempat tu. Survey mana port-port cantik. So, macam dekat sini ada N jumpa gambar dekat jeti dan ada buaian. Cantik!Siapa tengok filem Pulang. Kan mostly shooting dekat sini. Memang wujud jeti dan buaian tu tapi masa kami pergi tu dah di hapuskan kedua-duanya .Huuhuh. Tapi elok juga, untuk safety orang ramai. Mau orang sibuk ambil gambar, gedebush jatuh muara.

Nak sampai ke tempat ni korang ke depan lagi dari Terrapuri Heritage sampai ke hujung jalan bertar tu. InsyaAllah akan nampak port ni. Kalau ade kelibat bot nelayan lalu depan tu lagi cun kan:)

Tempat popular - Pantai Penarik. Yg ni N stop dekat Ombak Pantai Celup Tepung. Singgah ambil gambar je.Heheh. Tapi cantik kan pantai , pokok , laut. Perfect combo:)


Public beach area di Pantai Kelulut , Marang

Sepanjang lalu Marang ni N memang toleh ke kiri je la sebab sibuk menghayati pemandangan yg dirindui since 6 tahun lepas. SubhanaAllah ni baru tengok yg ni kalau yg dekat Maldives ke mana tu camna lah rasa ek.Eh..hint kt orang sebelah ke ni.Kihkih.

Pulau Kapas di seberang sana. Ada rezeki insyaAllah kite ke pulau pulak la. tunggu tabung penuh balik.tengok berapa tahun pula.Hahaha. Jujur kata masa ni bergenang air mata sebab Dia bagi rezeki dan peluang untuk melepaskan kerinduan yg satu ini. Macam all the stress tu semua lepas.Huhuh.


Pantai Jambu Bongkok Marang

MasyaAllah masa ni cuaca cantik warna hijau biru tu memang terbentang gitu pure cantik. Ni kami main gamble je masuk lorong mana sebab kalau ikut waze tu di bawa kampung sebelah sana. Kami masuk kampung sebelah sini. Hahha. Korang waze : Masjid Kampung Jambu Bongkok. Nanti terus je ke jalan tepi pantai tu.InsyaAllah nampak la nanti tempat ni. 

Ada kedai belakang port ni. Pakcik pakcik tengah melepak ngeteh. Segan pula nak bergambar sakan depa dok tengok je. So, ambil apa adanye sebagai kenangan jadi lah.

Pantai Kuala Abang, Dungun. Sini kawasan pantai berbatu hitam tu. Rasanye belah Dungun memang jenis pantai gini lah. Pantai ada batu hitam. Memang cantik as background.


Nampak macam mendung tapi masa ni terik sungguh. Berpeluh ambil gambar punya pasal. Tengah takde orang tu boleh la posing ini. Ada 2 3 orang pakcik tengah memancing tepi tu.Heheh.


Tak tahu pun adanya Pantai Teluk Bidara di Terengganu. Ni pun sebab stay dekat Namibythesea . Pantai ni berdepan dengan Nami by the sea. Public area ade pondok tepi tu.

Plan nak mandi laut masa ni tapi tengok ombak tu hurmm..takpe kite lepak2 saja sambil menikmat langit jingga. Tengok sapa yg over itu:)


Ini pula kami main redah sebab nampak signboard tulis Pantai Teluk Bidara public beach juga. Sini sesuai lagi kalau nak mandi sebab lagi tenang. Ambil gambar pun cantik.

Kan setuju tak N habaq, pantai kt Dungun ni memang ada batu-batu hitam gini. Cantik kan:)


Orang Dungun confirm tau port ni kan. Seberang pintasan. Gambar di ambil waktu senja.

Bajet bajet taukey nelayan tunggu ikan xmuncul-muncul la tu.Hihih.

Ke arah Kemaman tu ade lagi kan kawan-kawan share pantai cantik tapi xdan nak ke bawah lagi. ni pun dah xpuas tatap lagi.dok teringat ja. kene dok sebulan pa kt Ganu.Hehhe.

Nov 2, 2018

Tempat makan menarik di Terengganu

Mula-mula ingat nak devide jadi 2 entry tapi macam banyak pulak gambar nak pilih , pastu kang banyak pulak nak membebelnye kan. Dah la sambil pilih gambar, sambil telan telan air liur. Aduhaiiiii teringat-ingat kesedapan memasing. Awat la jauhhhh nau Ganu weh~

Kite separate by daerah la kot ek. Senang sikit nak refer nanti. Total ada 4 daerah kami p. Merang, Dungun, Kuala Terengganu dengan Marang.

Merang

Dekat Merang kami tak jjcm sangat sebab masa hari sampai petang tu ke Pak Nong layan celop tepung. Pak Nong tu are Kuala Terengganu kan. So, Nanti part KT baru N share situ. Sarapan pula kekenyangan amat dekat Alaya Malai. Plan nak lunch dekat Anjung Seri pun tak dan sebab perut rasa nak meletop. Hahah. Korang kalau area Merang ni boleh la try lunch dekat Anjung Seri, kata owner Alaya tu sedap juga makanan situ.

Dekat Merang ni kami shopping kepok lekor dengan kepok kering ja. Tu nanti N buat seperate entry eh pasal keropok sajo pun dah berapa tempat pergi.Huhuh.

Dungun

Dari Merang , kami ke Dungun pula. Sebab tak lunch tadi kan. Bila sampai Dungun tu Pukul 3petang dah kebulur dah. Masuk kedai tu mula la rambang mata nak makan macam-macam. Kedai ni memang N masukkan dalam list, RR Nasi Kerabu.

Kami sampai tu lagi sejam nak tutup. Nasib la ada rezeki merasa. Xcukup nasi kerabu sepinggan, tapau laksa dengan sate. Akak tu bagi free seplastik kuih muih pula. Alhamdulillah..moga bertambah rezeki akak.

Sedap nasi kerabunya. Nasib tadi dinner baru makan nasi kerabu, kalau tak leleh air liur sambil menaip ni.Hahha. Total RM20.

Malam pula dah alang-alang jalan area seberang pintasan tu terus lajak makan tepi sungai Dungun, di Medan Ikan Bakar. tak banyak kedai tapi meriah juga.

Kami pilih kedai hat hujung sekali.

Membulat yea engkorang.Kihkih. Makan sambil tengok bot nelayan lalu lalang. Rasa makan dia, ok ok je lah. Total RM23.

Esok paginya tak keluar breakfast pun, ada lebih tapau sate dekat RR Nasi Kerabu semalam. Makan aje yg itu. Kang lunch kat Marang nak melantak lagi.Kihkih.

Marang

Dari Dungun nak ke Kuala Terengganu tapi singgah lunch dulu dekat Marang. Masa otw semalam nampak kedai nasi kukus tu macam meriah je. So, dah target nak singgah la ni. Rupanya kedai ni baru 2hari beroperasi. Semalam yg nampak ramai orang tu, kire opening lah depa buat promo. Kuikui.

Power sambal belacan die. Hampir hampir keluar hingus. hhihi.Nama kedai ni Warung Nasi Kukus Klasik. Tepi jalan besar Marang tu je.Total RM9.


Hari nak check-in di Zaki's Residence, kami singgah minum petang di kedai kepunyaan adik kakak ipar hasben. Kire biras la kan dengan N. Orang Marang die. Dok nampak die promote kedai adik ipar die tu dekat FB , memang dah alang2 lalu singgah lah. AllahuAkhbar murah sungguh rezeki. Macam-macam dijamunya dengan ABC, cendol, kepok lekor, cempedak, siap bagi bekal buah lagi. Alhamdulillah~

Terletak di selekoh Rhu 2 , tepi jalan besar kalau dari Dungun ke KT memang akan lalu kedai ni menyerlah warna kuning tu. Jemputlah singgah nanti yea:)

Makan malam pula pergi area pantai Kelulut. Ada banyak kedai makan sepanjang Marang tu tapi pergi situ je lah sebab sebelum tu kami singgah Keropok Kelulut 008 tu. 

Medan Selera Esplanade

Celup tepung tu xboleh lawan Pok Nong punya. Makanan goreng2 lain boleh tahan la.

Kuala Terengganu

Petang hari sampai di Terengganu kami ke Merang dulu. Lepas check in dekat Alaya Malai, terus ke Warung Pok Nong. Awal rancangannye nak makan celup tepung area Penarik je sebab memang dah otw ke Merang tu tapi sebab ramai kata wajib pergi Pok Nong . ok..kite celup celup dekat Pak Nong je lah. Kami sampai di Pak Nong around 5pm. 

Nampak macam sesak tapi tak berapa kot. Hasben N terus beratur ade la dalam 20minit untuk ambil makanan. N pula terus cop tempat. Hihih.

Tak ambil banyak pun. Ni pun dah penuh perut. Malam siap tak dinner lagi. Sotong tu panjang, fresh. Kuah cicah pun sedap. Memang tak nyesal la mai sini. Total termasuk air RM21.

Otw nak check-in di Duyong Marina & Resort, cari tempat makan tengahari. Yang ni memang asal redah terjah je. Nama kedai pun xtau apa. Kedai kampung tepi jalan sebelum sampai Duyong Marina. Tengok ramai je orang, mesti sedap. Hihih.Selalu kan macam tu.kan kan kan.

Nasi Goreng Ayam speciality kedai ni. Simple tapi sedap. Licin. RM11.50

Malam pula atas recommendation by orang ganu, kami try western. Hari hari nasi je kan. Moh la kite western pula. Memang glemer sungguh kedai ni . Kami p penuh. Tapi surprisingly servis depa sangat cepat. within 10-15minit dah dapat makanan.

Syrup vs Soda

Spaghetti Carbonara dan Chicken Grill. Nak kata sedap sangat tu xjugak sebab pernah rasa yg lagi sedap dari ini. But still tak salah nak try cuba jjcm dekat sini. Mana tau menu korang order tu lagi sedap:)

Penutup percutian kalini,hari terakhir di Terengganu. Asalnye macam tak dan nak pergi sebab kedai ni tutup awai tapi sebab orang cakap wajib pergi try nasi dagang sini. So, pukul 7lebih kami dah gerak ke sini. Sedang elok orang tak berapa crowded sangat. Orang cakap, kalau biasa siap beratur panjang nak tunggu meja lagi.

Nasi Dagang Atas Tol di Kampung Atas Tol. Tak payah sibuk nak mencari tolnye memang takde yea;p Take note Isnin & Selasa kedai ni Tutup.

Kite bukan gemor sangat nasi dagang ni tapi licin iols ngap yg ni. Sedap sedappp! Selain nasi dagang, ade pulut kuning, nasi lemak etc. Air teh ais leleh menu hot sini. Bukan sini je rasa dekat Ganu ni memang kegemaran ramai air tu. Tapi kami tak order la. Huhuh.Serammmm nengoknye;p

Sape nk p Ganu?Nak itutttttttt~


Nov 1, 2018

Penginapan murah di Marang

Plan asal takde masuk dalam iti untuk menginap di sini. Kami fikir just stay 2 malam terus dekat Duyong Marina & Resort sebab hari last tu nak early checkout . Takmo balik lewat2 sangat lalu Grik tu I is seram pulak kalau dh gelap malam.Huhuh.

Tapi nasib baik juge decide stay sini sebab jimat berganda. 1 malam tak sampai RM100 pun.Hehe. Stay kejap je pun. Kire okla kan. Tempat ni kepunyaan kawan ayah. Ayah la yang dok cerita kawan die ada chalet dekat Terengganu. Cuba google tengok. Bila tengok tu macam eh..nice juga tempatnya tepi laut pula. Itu yang kami decide ok la, kita stay sini malam last.

Macam rumah persendirian kan konsep traditional melayu. Macam biasalah, cuma kami je guest masa tu. 

Kawan ayah tu atau tuan empunya ni kerja di KL tapi anak jati Terengganu. So, hujung minggu kalau free memang die akan balik sini. Sementara tu, ada tukang jaga tempat ni. Dia la yg uruskan semuanya.

Standard Room. Simple je biliknya. Sesuai untuk yg memang plan tak nak habiskan banyak masa dalam bilik.

Bilik air

Ruang santai depan bilik. Dalam bilik takde tv tau. So nak tengok tv, dekat sini lah tempatnya.

Bagi N konsep rumah ni more to family staycation or in big group. Nak buat family day ke sesuai sangat la dekat sini.

Ini lah ruang yg tersembunyi di sebalik rumah besar tadi.Memang tak perasan pun tempat ni dari pintu masuk rumah. Sangat sesuai lepak-lepak view laut, main buai. Nak jalan tepi pantai pun boleh tapi petang tu kami just duduk situ borak sambil sedihhhh esok nak balik dah keee.Hahahha

💖💖

Memang kesukaan beliau lah kan yg ini. 

Sesuai kan kawasan ni kalau buat sukaneka ka masa family day. Dah la redup ja sini. Belakang tu ada macam tank kolam baut swimming pool tak di tanya pula memang nak buat kolam ke acane tu.heheh. 

SubhnaAllah hari terakhir masih ada rezeki langit jingga di pagi hari. 

Kedudukan rumah ni di sebalik kawasan kampung. Dekat-dekat je jiran sebelah , depan tu. Petang-petang nampak budak-budak main bola pantai dan mandi laut depan tu. Meriah juga lah pantai situ. Ada rasa cemburu juga dengan depa macam eh bestnye korang hari-hari dapat tengok laut, langit jingga cantik.Huhuh.

Tak jauh dari sini dah jumpa deret kedai jual kerepok lekor, keropok kering dan seangkatannya. Kedai makan pun tak susah cari. Tak jauh ke dalam pun dari jalan besar.

Zaki's Residence Marang

Kampung Ru Muda, Marang
013-981 6623
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah