CHERITERA KAMI...: November 2017

Nov 20, 2017

SSF :Tempat shopping barang rumah menarik

Salah satu masalah bile dah stay di Perlis ni kekurangan sangat tempat shopping yang best untuk barang-barang rumah. Contoh macam cari perabot yang in trend ala scandinavian ke yang cantik di mata dan affordable dan banyak pilihan. Merata cari memang tak jumpa. Kedai perabot tu ada la tapi tak banyak pilihan. Boleh kalau nak beli online tapi kalau sofa/kerusi tu lebih afdhal kirenye kite dapat rasa sendiri keselesaan sofa atau kerusi tersebut sebelum membeli kan. Yang melibatkan duit yang memang kita guna memang perlu cerewet. Walau kite tak berapa gemar orang cerewet nau.Hahaha

Nasib baik ada SSF dekat Alor Setar. Nasi baik dekat la juge kalau tak mau stress mak. Stress weh sebab sejak menjak memegang tittle 'suriram' ni die jadi amik kisah particular sangat pasal hias deco rumah. Lagi lagi sekarang ramai yang share idea deco superb. Paling tak sikitttt tu kite mesti terasa nak juga deco rumah kan walau rumah sewa sajo walau pun deconye simple je janji sejuk mata memandang.

Satu lagi tabiat kalau mula tangan gatal nak alih-alih perabot dalam rumah confirm lepastu ade je la nak membeli sesuatu buat tambahan. Nampak kosong la nampak tak kena la. Hahaha nasib la laki kite jenis melayan. Lagipun sejak duduk rumah yang sekarang ni boleh kata ramai juga la orang datang menziarah so kite pun nak bagi tetamu selesa juga. BIG POINT!;)

Awal bulan haritu kami pergi lagi ke SSF ni dah masuk kali ke3 kot setakat dok Perlis ni. Bahaya pergi selalu sebab harga di SSF ni boleh tahan juge. Setiap kali pergi lupa nak ambil gambar sebab ralit tengok barang.Dia tak macam IKEA ada harga yang ekonomikal sikit ade promo certain barang ade "As Is" la kan. Time birthday month dapat 50% diskaun tapi masa birthday tu tak rasa nak membeli. Memang pasrah je pergi kali ni dengan harapan barang yang berkenan tu harga mampu milik.

Berderet pilihan kerusi. Rambang mata!

Geram je tengok. Nasib la tak sesuai untuk rumah sewa comel kami. Plus laki den pun tak kenan hat ni.Huhuhu..

Ni kene la tema scandi kan tengah trend. Tapi tengok la harga tu. Itu harga Member Price. Normal price tambah la lagi RM70++

Kalau tema rustic ni nice juga. Seketul side table ni pun dah harga kelip kelip mata.

Yang bestnye SSF ni tema die bercampur, nak classic moden exclusive scandi memacam ade dalam 1 tempat. Ni baru hat kedai besar ni kalau yang besar punya lot lagi la pening berpinau mata. Dekat utagha ni cawangan paling besar di Anson Road Penang. Kalau di Malaysia ni dekat KL la.



Selain perabot ada juga artifical flower, pasu,lampu, barang hiasan, pingan mangkuk, storage, langsir semua la in one stop ni. N tanya ritu kalau beli banyak dan barang besar nak delivery cas dalam RM180  ( Alor Setar - Arau) . Kalau pembelian RM5000 ke atas, Free delivery. Masa dekat kL, N p sekali je sebab time tu takde keperluan dan keinginan la ni dah duduk sendiri macam macam la keinginan jadi keperluan tu kan.Kihkihkih

Rezeki kebetulan tengah on Season of Celebration diskaun sampai 60% sampai 30hb ni. Dapat lah bernafas sikit masa bayar tu. So, siapa yang tengah set up rumah tu mungkin korang boleh try cuci mata dekat SSF pula. Mana lah tahu ade yang berkenan. Servis pun bagus staff sentiasa membantu. 

Kalau tak segan, nanti kite share hasil deconye. Haha. Bunyi macam yo yo je deco;p

Nov 6, 2017

Cawangan Mira Cake House di Kuala Lumpur

Lepas ni tak payah susah-susah cari atau p sampai Sarawak nun nak beli Kek Lapis Sarawak original dan sedap. Orang semenanjung dah boleh mai Kuala Lumpur dah nak shopping kek lapis Mira Cake House ni. Satu-satunya cawangan di luar Sarawak. Siapa yang biasa, memang tahu la kan kepopularan kek lapis Mira Cake House ni. N pun pernah sekali je beli masa p Kuching dulu. Nak baca pasal cuti-cuti Kuching, klik Sini

Selain dari kek lapis, ada juga dijual belacan Sarawak, biskut dan lain-lain. 

Ini yang dikerumuni lepastu pening nak pilih mana lepastu test lagi rasa tanya lagi dekat staff tu, yang ni nama ape eh.Hahaha.Mau dekat 4 5 kali tanya untuk kek yang sama. Surprisingly harga dekat sini sama je harga dengan beli di Sarawak. Minimum RM10 tengok jenis dan size. So, korang boleh feeling shopping kek lapis Sarawak tapi di Kuala Lumpur la gitu.  Cumanye, pilihan tester tak banyak macam di Kuching. Yang tu lagi berderet panjang makan tester je dah kenyang.

Ada dalam 30pilihan kek yang tersedap diorang jual di cawangan Kuala Lumpur ni. Maknanye, tak semuaaa jenis kek yang dekat Sarawak tu dijual di sini. Yealah, mungkin faktor kekangan tempat dan staff. Banyak kot kek ada berapa ratus jenis kalau semua sekali tu.Yang 30 ni pun pening dan tak semua 30jenis ni depa letak dekat tester. Diorang tukar-tukar la sat buh yang ni, sat buh yang tu pulak. Terngiang-ngiang pula rasa ke'moist'an kek ini.


Dari KL nak balik Perlis ritu, saja la bukak order, tak sangka ade yang nak pesan sama. Ada la dalam 13bekas juge beli. Dapat FREE 1 sebab pembelian 10bekas percuma 1.Hehe. Tapi lupa nak extrakan untuk diri sendiri. Hahaha. Nasib baik dah kenyang makan tester. Takpe nanti balik KL, terasa nak makan, zass je p beli. Kot ade orang Perlis yang baca entry ni, kalau nak order ke kami, boleh la email. Bebila kami balik KL, boleh belikan:)

Senang je nak cari tempatnye. Dah ada dalam google maps. Korang search je. Rumah lot tepi jalan utama dari Bengkel Mara/ Datum menghala ke AU2

Mira Cake House
No.9, Jalan Enggang, Taman Keramat, KL
016-858 6364



Nov 1, 2017

Tempat makan menarik di Langkawi

Bulan Feb 2017 pergi Langkawi, bulan Mei 2017 repeat lagi sekali stay di tempat yang sama De Balqis Tanjung Rhu . Tak menahan dok teringat je ketenangan di tepi laut, tu yang p lagi. Tu la last sampai la ni, xdak repeat lagi. Kite tunggu tuan boss kata On, zasss kite siap!Kohkokoh (kenyit-kenyit mata sikit)

Disebabkan stay tempat yang sama, so takde la review pasal chalet tu korang boleh baca dekat link atas nun. Jadinya kami cari dan try pula tempat makan lain.Sesampai je dari jeti Kuah , hujan la pula. Tapi alhamdulillah plan nak lunch di Cenang cuaca elok sempat la singgah kejap jejak pantai Cenang. masuk 3 kali p Langkawi tak pernah lagi jejak pasir Pantai Cenang tu. 

Tengahari terik jadila amik gambar kejap

Plan lunch dekat Seashells Restaurant Cenang, tengok dekat FB dia kata pukul 12 Open, kami sampai pukul 1230 depa habaq pukul 1pm baru bukak. Ish ish ish. Tu yang lepak tepi Pantai Cenang dulu. Dah pukul 1pm p balik dekat Seashells Restaurant tu tengok dah start ramai orang. Sabaq je la. Dah sampai sini kene la feeling makan dalam pondok ala-ala tepi sawah. Nasib baik ada 1 pondok kosong lagi.

Seashells Restaurant Cenang

Tengahari memang panas la kan. Setiap pondok tu ada disediakan kipas takda la makan sambil kesat peluh. Pondok-pondok ni ada la dalam 7 unit macam tu so siapa cepat, dia dapat. kalau pondok penuh, korang boleh je makan dekat restaurant cumanye feeling tu kurang la yea dak.

Kami pilih set yang ini. Ada ikan, daging, ayam dan tak ingat lagi pilihan atau side dish lain. Semestinye kami pilih ayam!:)

Set Ayam Rendang. Memang banyak untuk 2 orang ni. Nasi tu macam nasi minyak sikit.Takda la umphh sangat sebab pakej sekali dengan sawah padi tepi pondok jadila macam sekali je la datang ni rasa cukup dah.

Itu main buildingnya. tak dapat makan dekat pondok, makan dalam tu. Ada persembahan tarian traditional lagi, terasa persis tourist.

Overall makanan ok ok je la. Actually pondok yang kami makan ni tak berkemas lagi, kami kene tunggu staff tu kemas. Die dok cakap la, staff yang keje malam tadi tak kemas sebelum tutup kedai tu yang rushing haritu. Kesian juge dekat adik tu tengok die yang kemas amik order kehulur kehilir. So, pengurusan kene amik serius lah tempat dah viral, kene la jaga elok.

Restaurant ni sebelah je dengan Muzium Laman Padi tapi kami tak pergi pun. Datang makan , dah kenyang terus ke Tanjung Rhu check in.Panasss!

Malam pula cari tempat makan malam yang lain dari haritu dekat Tanjung Rhu. Pusing-pusing akhirnya kami decide makan dekat area bulatan Tanjung Rhu. Kawasan situ ada beberapa kedai.

Kalau dari Tanjung Rhu amik nombor 2 tengok belah kiri, nampak kedai ni. 
Betul dah tu.Kedai tiada signboard.

Tomyam itu adalah sedappp!

Esoknya pula lepas check out mestilah mencari tempat lunch. Masa datang dah aim dah kedai makan ni sebab ramai dah orang review kebetulan memang lalu pun kedai ni.

Restoran Kak Yan Nasi Campur

Terletak di Jalan Ulu Melaka, Kampung Padang Gaong kedai tepi jalan besar, senang nak parking. Memang ramaiii sangat orang stop lunch dekat sini orang luar mahupun orang tempatan.

Pilihan lauk yang banyak, ada juga bakar bakar. 


Inilah yang istimewa di sini, Kerabu Bronok.


Bronok ialah makanan eksotik di Langkawi tak semua kedai ada. Nak tahu macam mana rasa bronok ni, kene datang Restoran Kak Yan. Bronok adik bradik gamat dan cara masak tak boleh  dikenakan haba. So, menu dia ialah kerabu je la. Potong kecil-kecil campur sayur mayur. Hahah. Kami boleh menambah siap tapau lagi Kerabu Bronok ni. Kene la dengan citarasa. Tapi nak explain rasa macam mana tu susah. Korang kene try sendiri.


Nasi Dagang Pak Malau :Nasi Dagang Pak Malau
Part II  : Sedap di Langkawi
Part III : Makan di Tanjung Rhu
Part IV : Lagi Tempat Makan Menarik di Langkawi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah