CHERITERA KAMI...

Mar 6, 2019

Flamingo Hotel Penang

Ini pula short trip Penang bulan Mac 2018. Ade 2 lagi short trip Penang N tak share lg. Masih ade dalam draf. Baru letak tittle je. Sok sok kite tulis isi kalau idea mari na.Hehe. Yeaa..memang banyak trip Penang ni. Kalau tak Penang, Langkawi. Tue je lah option yg ade yg kadang-kadang rindu angin laut, jejak pantai. Dekat Perlis ni kalau Kuala Perlis tu laut tak berselut mungkin kami tak berjalan sakan sangat kot. Bila berselut tu, kita mampu duduk atas batu je la sambil tengok matahari terbenam angin pun kadang petang tu sedap je menyapa muka. Tapi kalau tak berselut, xmerasa la hasil laut yg meriah dan murah. Kan..so ade pro dan cons.

Ok, trip kali ni santai2 je sebab lepas checkout tu ade program lain. Ni just nak isi masa cuti yg ada je lah. Plus nak redeem voucher beli masa Matta Fair. Tahun lepas memang beria skit kot spend dekat Matta Fair. Tahun ni kite puasa la eh.Hahah.Masa kami p ni, cuti sekolah pulak. Jadinye memang the meriah the crowded jugak hotel. 

Minum dulu amik mood sebelum masuk bilik.

Bilik tingkat 7 tak silap paling hujung. Deluxe Room. 

Simple je biliknya, hotel ni macam lama sikit tapi kene la dengan harga tak mahal sangat. Janji selesa. Eh..tapi memula tu aircond buat hal la pulak. Tak sejuk. Jenuh tunggu technician datang betulkan. Nasib baik sejuk dah lepastu.

Toilet

Luckily, depa bagi bilik view cantik. Dok la dekat balkoni tu cuci mata. eeee menyampah pulak kite tengok minah dalam gambar ni awat di pampam sangat badan tu. Aiyyyoooo~

Balkoni die besar. Boleh toleh ke tepi kiri tu nampak bukit bukau belah sana pulak. Syok ek rumah sebelah tu buka je pintu belakang dah jumpa pantai. Tapi kalau siang, hangat litlit la kan.

Gayat tak?Tengah panas nampak macam tak ramai orang kan. Yang benarnye bila dah redup tu, penuh. Meriah dengar suara kanak-kanak. Pagi-pagi pula ramai mandi laut tu ada picnic lagi. N rasa pantai sini lebih tenang dan bersih dan landai dari pantai dekat Feringghi. Siapa setuju?heheh..

Baru lepas sarapan masa ni. xdak ambil gambar dalam cafe sebab crowded. Memang fullhouse. Kata cuti sekolah kan. mmm..makanan die ok la. 

Meriah

Kami jalan tepi pantai tu ada kawasan batu-batu port ambil gambar. Boleh la fefeeling. Nasib baik tudung tu dah iron dari rumah. Dekat dalam bilik hotel tak disediakan iron. Iron untuk public dekat certain level je. So, kalau nak iron kene p la level berkenaan. Tu yg better bawak travel iron selalu senang kan incase situasi macam ni rajin pulak nak turun naik lift ngankut baju bajan nak iron tu.

Malam lepas dinner, kami ke sini pula. Avatar secret garden. Orang sebelah sis tu beria nak p. Kite layankan je lah. Kene bayar RM5 parking. tu setahun yg lepas, sekarang ni tak tau lah berapa fee nye.

Xde ape sangat lah setakat nak ambil gambar feeling dalam avatar je. Dah la cuti sekolah, sesak dalam tu. Nak ambil gambar pun kene tunggu org takde so mana dan je lah. Cukup sekali sampai.Kihkihkih.

N beli dekat Matta Fair harga RM220 (kalau tak silap)  Deluxe Room 1 nite stay peak season no charge include breakfast. Ok la kan mana nak dapat harga camni dekat Penang tepi pantai pulak siap swimming pool, bilik pun besar.


Feb 21, 2019

NPF Bali , Ipoh

Ni adalah short entry je pasal tempat ni basically cantik dan unik tapi short stay je. Kami stay bulan Mac tahun lepas. Otw dari KL nak balik Perlis then tdoq 1 nite dekat Ipoh. Memang untuk rehatkan badan je tak de jjcm beria pun. Full pasal JJCM Ipoh boleh tengok under label Ipoh, N dah rangkum sekali harung senang nak refer kan. Ada jugak kot lepas tu kami p singgah Ipoh for jjcm tapi macam tempat tak menarik sangat, boleh la abaikan. Hahaha~

Nama je Bali tapi bukan di Bali di Ipoh Malaysia sahaja. Nak feeling like at Bali pun macam tak berapa more to English Malaysia village sikit kot konsepnye.

Reception area - macam rumah kan.  Konsep die, buat lah macam rumah sendiri.Gituu..Heheh.

View menghala ke pintu masuk. Ni baru lepas balik dinner. Tu yg kejap gambar cerah, kadang gelap.Hehehe.

Ni yg N kate unik tu. Boleh nampak tak apa yang unik di sini.

Mane ada hotel pakai tingkap gini kan. Siap ada langsir berjurai feeling pengantin baru sangat tau. Jaga-jaga tingkap tu, ada yang memerhati ;p Actually, ruang ni ialah bilik air. Rare tak?

Sebelah shower, sebelah lagi toilet. Sampai sekarang masih tak leh brain ape kegunaan batu tepi tu. Untuk pijak ke , letak barang ke acane?Ada sesiapa boleh leraikan tanda tanya ini?

Bagi N kire sexy juge la konsep die. Ang basuh muka, gosok gigi dekat sinki ni sambil main kenyit2 mata ngan partner kan. Jangan sampai ambil wudhu asyik terbatal pulak.Kihkihkih;p

Setiap guest akan di beri autogate key untuk keluar masuk ni. Memang feeling macam ang dok villa la kejap. Dalam area yg sama, korang nampak rumah banglo sebelah kanan tu tak? Banglo ni agak popular tempat orang buat event, mostly wedding ceremony utk chinese lah atau pun wedding photoshoot. Cecantik juga tengok hasilnya. 

Anyway, vilaa ni berdekatan dengan Stadium Ipoh. Dekat sangat lah. Pepagi cari je breakfast dekat situ , settle.

Feb 18, 2019

Merchant Hotel Penang

Bulan 7 tahun lepas punya cerita.Hehhe.Ni kire last minute trip juga kami Penang lewat petang. Biase yg last minute ni idea suami den la. Lagi-lagi hari jumaat memang hari cuti die kan. Bukan boleh dok diam saja. Mula la keluar idea memacam. Sementara tengah ada mood berjalan tu, kite ikutkan aje. Dan selalunya yg last minute ni scroll Agoda sekali lalu mana best deal, reiew ok..terus book. Masa dalam train kang, baru kerja isteri nak mengoogle , surey tempat, plan jjcm segala tu. Luckily hotel yg kami book kali ni, banyak yg dekat dengan attraction. So, sonang keje . Jimat duit Grab:)

First time juga stay area Jalan Penang, Georgetown. Selamat datang ke Merchant Hotel.

Tak sangka bilik dia agak selesa dan not bad la kan. Dah la seaview. Amik bilik paling murah , 2single bed pun its okeyh.Heheh.

Eh.ada bathtub juga. Nice ha..Bersih toilet. Nampak hotel ni macam kelam dan lama sikit tapi ok je dalam die. 

Nak jadikan cerita, malam tu lepas dah tawaf sampai mengensot2 jalan sakit kaki.Hahah. Balik bilik, econ pulak buat hal. Macam tak sejuk. Memula macam malas dah nak report kt reception sebab dah siap mandi bagai memang nak zzzz je. Tapi laki den kate, kite report je la. So, call la reception. Ni nak puji ni, cepat ok tindakan staff die. Die mai tengok cek. Memang panas ni cik. Nti sy tengok ada bilik kosong . Kalau tak, panggil technician. So, dapat la kami bilik lain. Berpindah bilik la malam tu. Lena tidoq , sejuk econ.Hehhe.

Depa pun ade rooftop view nak lepak-lepak. Tapi xde ape sangatlah. Angin pun tak rasa malam tu. Tak syok nak lepak situ. Ambil-ambil gambar lepastu masuk bilik.

Depan hotel ni, berderet beca tau. Kalau malas, lintas je jalan tu cakap pakcik bawa saya menuju ke bintang.Gitu.Kihkih.Tapi kami tak naik pun. Suami N tny juga, tak  nak naik ke. Kite cakap, Takpelah. Sian pulak nanti pakcik-pakcik tu dah la kurus kang jenuh nak kayuh bawa kite yg ehemmm ni;p

Malam tu kami dinner dekat Nasi Kandar Hameediyah. First time makan sini, tu yg suami sis terus kene manderem lepastu. Hihih. nasib baik tak ramai orang lagi. So, takde beratur panjang dan kedai pun tak sesak sangat.

Tak sabaq sis nak rasa Nasi Kandar Hameediyah

Dah siap mentekedarah , kita sambung jalan tanpa arah. Tak tau pula rupanya malam tu ada event dekat tengah Georgetown tu sempena Georgetown Heritage Day. Memang happening lalu macam pekan cina lama pun ada. Siap ada lion dance lagi.



Kami tak amik breakfast dekat hotel sebab ingat nak keluar awai p sambung jjcm lagi plus suami N petang tu dah keje. So, by tengahari dah kene ada dekat stesen KTM.

Naina Roti Bakar ni tak jauh dari Roti Canai Transfer Road. sebab dah pernah rasa situ, kite try sini pulak.

Sambung makan cendol dan rojak dekat Teochew Chendul. Rasa ok je la. La ni kan orang dok kata p la makan kedai Melayu banyak lagi kt Penang tu. Masalahnye sis cari kedai cendol Melayu kt Georgetown ni tak jumpa pulak.Huhuh. Any recommendation?

Ingat kan nak try Ais Tingkap dekat lorong sebelah tu je tapi tak bukak lagi masa tu. Dah terbayang-bayang dah lalu kt tekak. Hahah. So, masuk sat dalam Chowrasta tu. Takde ape sangat la ek dalam bangunan baru tu. Jeruk pulak macam tak rasa nak beli. Beli la tshirt sehelai sorang. Then tunggu Grab dekat situ. The end ~ 

Eh..ade lagi trip Penang tak cerita lagi. tunggu nex next entry na:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah