CHERITERA KAMI...

May 20, 2018

Pawana Jerai Resort

Salam 5 Ramadhan!Puasa penuh tak setakat ni?Ke ada yang dah raya tu. hehe. Selamat berpuasa semua semoga kita kuat dan gigih mengambil berkat dalam bulan mulia ini. Tengah sindrom nak mengupdate blog kononnye ni. Harini nak share tempat kami staycation dekat Yan, Kedah bulan Januari haritu.

Sebenarnye plan nk pergi sini bulan 9 ke 10 tahun lepas tapi sebab time tu cuaca tak mengizinkan dan banjir pula, tak berani la nak ambil risiko dah la tempatnye tepi laut. Dah bayar deposit dah, N cakap dekat owner tu deposit simpan nanti saya pilih tarikh lain. So, tunda punya tunda pergilah juga. Itu pun masa tu cuaca mendung, memang berdoa je janganlah hujan keluarlah matahari. Sebab dekat sini yang menarik dan wow factornye ialah sunset. Tak lengkap lah kirenye kalau stay sini tapi tak dapat tengok sunsetnye.

Langit mendung menyambut ketibaan kami. Sebelah kiri gambar ialah deretan bilik yang terdapat di Pawana Jerai Resort.

Sebelum masuk bilik, kenelah register dan ambil kunci dulu.Simple je kan reception cum office.

Dekat sini tak silap ada 2 bilik family dan 3 bilik deluxe. Memang tak banyak unit pun. Kalau kene time kami check in haritu, kami dua je check-in masa tu sebab weekdays tapi kalau weekend tu selalu fullybooked.

Deluxe Room bilik no.1. Minimalist sahaja deconye tapi selesa dan luas.

Yang penting seaview. Baring sambil cuci mata tengok laut luas terbentang.Ini lah antara faktor utama kenapa kami pilih stay di sini.

Belakang dari katil tu ade ruang wardrobe dan juga bilik air. Feeling dekat kampung pula bilik air bersimen macam tu. Bilik air pun luas muat la kalau nak pasang bathtub tu.Hehehe

Pasrah tak pasrah juga la masa ni mengharap moga-moga dapat tengok langit jingga. Pantai dekat sini jenis berselut. Nak mandi tu tak berapa la sekadar celup-celup kaki.

Alhamdulillah...di penghujung petang tu tertunai juga hasrat di hati. Sesungguhnya DIA Maha Mendengar Maha Mengasihi kan. Walau kejap je dah senyum sampai telinga.

Sambil dinner sambil layan sunset pula tu dikira bonus kan

Di Pawana Jerai Resort ni ada Pawana Sunset Cafe untuk guest dan juga orang luar. Dibuka dari petang sampai malam. So time tu agak happening sikitlah dekat sini. Kalau lapar jangan risau sebab cafe ni sebelah je dengan bilik. Masa kami datang ni ada menu western je tak banyak pilihan tapi sekarang dah ada goreng-goreng. Kalau nak buat bbq pun boleh in group.

Beef steak dengan Chicken Chop. 1set include air RM10.Hurrm...rasa so so je lah portion pun sedang-sedang. Boleh diperbaiki lagi.

Hammock ni betul-betul sebelah bilik. Nampak tak siapa yg gembira itu;)

View belakang resort dan kawasan parking. Nyaman , sejuk mata. Ni nak pergi cari sarapan. Sarapan tak disediakan di sini. Ada kedai sarapan sedap tak jauh dari resort.Nama lupa, kami tapau je sebab tempat penuh ramai orang.Hohoh..

Nice place untuk photoshoot. Dekat sini juga ada sediakan perkhidmatan bot kalau korang nak ke Pulau Songsong atau memancing.

Dengan harga RM150 1malam kire boleh la kan. Sunset dari tingkap bilik je. Cumanye, hasben N cakap kalau boleh jangan ambil bilik no.1 tu sebab dekat dengan cafe so bila malam agak bingit sikit dan kurang privacy. Tapi bilik tu yg view lapang depannye. Haha. Ikut la mana nak.

Segala urusan booking dan pertanyaan wassap sahaja pada no. h/p di bawah. Tempat ni sesuai untuk shortgetaway hujung minggu tak tahu nak jalan mana kan sambil pergi shopping ikan bilis di Tanjung Dawai tak jauh pun dalam 16minit.


Pawana Jerai Resort
Persisir Pantai Kampung Ruat Yan Kedah
019- 630 4799 (En.Yani)



May 16, 2018

Tempat Makan Menarik di Penang- Part 2

Dah baca dah ke belum yg Part 1? Kalau belum, baik korang baca dulu supaya cukup 1 cerita baru feel Penang tu membuak-buak gitu.

Okeyh, entry kali ni no nasi kandar anymore. Dah berapa kali makan, muak pulak rasa. Nak cari nak campur pulak la. Nasi campur kedai Melayu. Macam susah sikit kot ek nak jumpa dekat Penang. Ade tapi kene study dulu ke tanya-tanya orang Penang kot. Hurmm..

Agak excited bila google jumpa satu kedai nasi campur Melayu dekat Penang. Tersenarai antara kedai makan top. Masa ni kami ke Penang hari Jumaat. Hasben N plan nak solat Jumaat dekat Masjid Terapung Tanjung Bungah.So N pun google la tempat lunch best area berdekatan masjid. Sedang elok sangatlah sebab kedai ni terletak bertentangan sahaja dengan Masjid Terapung Tanjung Bungah.

Kedai Makan Lidiana

Kedai ni terletak di atas bukit berdepan Majid Terapung Tanjung Bungah. So, park je kereta depan kedai ni then boleh ke masjid. Kite la kene menunggu sudah solatnye tu tak menyabar nak check-in hotel sebab masa ni konon-konon orang tu nak surprise kite xbgtahu nak stay dekat hotel mana. Huhu. Eh..part ni kite cerita lain entry yek. Habiskan pasal makan dulu ni ha.

Serius ramai orang datang makan sini. Pelbagai kaum Cina, Melayu, India. Kereta keep keluar masuk kawasan parking tu. Pilihan lauk boleh tahan la jugak. Biasela kalau lauk banyak sangat pun pening tak tahu nak pilih yang mana kan. Heheh. Konsep sini, ambil makanan terus bayar yea.

Ni la jadinye bile semua lauk nak rasa. Lepastu tersandar dalam kereta sambil tunggu laki habis solat.

Kedai Makan Lidiana 
Medan Selera Tanjung Bungah
7am-9pm (Ahad Tutup)


Lepas dari Kedai Makan Lidiana ni menghala ke Batu Feringghi,ade beberapa stall tepi jalan dan pantai yang menjual laksa dan bermacam makanan. Tapi mostly laksa tu menu utama lah. So, korang boleh pilih je yg mana rasa nak try tu parking je lah kereta di bahu jalan. hati-hati ok area tu kereta bas banyak dan laju.Huh..

Bila makan mengadap laut ni makan ape pun rasa sedap sebab feel die lain macam nikmat:)

Masuk part dessert pulak, ada satu brand baru sampai di Malaysia dan salah satu cawangannya adalah di Penang. Yeah..di tengah bandaraya Penang. Yang baru ni haruslah cuba kan, nak rasa sedap ke idak.

Order sambil tengok depan mata macam mana proses penghasilan Rollney ini.

Rollney - idea berasal dari Hungarian pastries yang mana orang Hungary kan suka makan pastri ala-ala croissant etc tu. Masa kami datang ni memang baru lagi bukak kedai ni. Yg owner dan staff pun masih dalam proses nak sesuaikan dengan produk dan pelanggan.

Mesti korang tertanya-tanya kan macam mana lah rupa Rollney ni. Rollney ni mengandungi aiskrim dan connye daripada roti. Korang boleh tengok sendiri cara pembuatan dari A-Z di kaunter. Setiap minggu kalau tak silap perisa aiskrim tu akan bertukar-tukar. So, nasib kome lah masa datang tu ada flavour ape. Macam masa kami datang tu, ada perisa Strawberry dan Chocolate.

Kami pilih chocolate dan topping tu koragng boleh pilih 2 ke 3. Lupa pulak. 

Actually N nak perisa vanilla..iols kurang sikit aiskrim perisa lain. So, xboleh nak bagi markah penuh untuk ini plus rasa macam cepat muak. Hohoho

Rollney Penang
40, Lebuh Leith Georgetown
3pm-11pm (haritu pergi tenghari, ni bukak petang pulak)


First time stay dekat Batu Ferengghi haritu macam blur pulak nak dinner dekat mana. Cuaca pula hujan sejuk-sejuk malas nak p jauh. Cari kedai yang dekat-dekat je lah. Disebabkan konsep staycation masatu ala2 romatika de amour, so kami decide nak pergi sini.


Cantik restorannye. Malap-malap romantik sesuai juga nak bergambar dekat bahagian luar ni. Memang fullhouse malam tu. Omputih pun ramai. Kot korang nak feeling romantic dinner or any occasion boleh la datang sini. Servis pun bagus. 

Antara menu yang diorder. Lupa dah namenye. Rasa sos tu masam-masam sikit. Ok laaah..

Restoran Ferringhi Garden
Kampung Batu Ferringhi Penang
8am-12am
04- 881 1193


Lagi 1 kedai makan malam ni N jumpa masa survey2 dekat FB. Ramai yg rekemen kedai ni dan tak jauh juga dengan tempat kami stay di Tanjung Bungah. Kedai Melayu, ade seafood bakar2 goreng2 western semua la. complete pakej.

    Selesa, bersih. Senang je kedudukannye tepi jalan dari Tanjug Bungah menghala ke 
Batu Ferringhi. 

Sotong tepung tu MasyaAllah besaq nau kan. Versi Perlis punya sedap lagi tapi habis licin juga . Menu lain Tomyam, kerang sambal etc pun licin juga. Alhamdulillah masih kene dengan selera kami. Sedap juga. Kalau stay Ferringhi atau Tanjung Bungah, korang boleh masukkan tempat ni dalam list tau. 

Lan's Corner Ikan Bakar
Tanjung Bungah (selepas pejabat pos)
5pm-2am (Tutup Selasa)

Stop dulu edisi JJCM sempena menyambut Ramadhan esok. Biase kalau time Ramadhan ni blog pun puasa sama.Hahaha.InsyaAllah kalau mood mari, N share tempat-tempat yang kami pernah stay pula.

May 6, 2018

Tempat Makan Menarik di Penang - Part 1

Tak sampai 2 minggu lagi bulan mulia Ramadhan menjelma kan. Makin hari makin kejap rasanye masa berlalu.So, sebelum puasa ni N cepat2 up aktiviti makan2 supaya nanti tak terliur teman nengoknye.

Sama seperti Ipoh, Penang juga tahun ni 3 kali kami menjejakkan kaki. Terkena sampukan nasi kandar gamaknya laki den. Selang seminggu die ajak p Penang. Orang cakap, rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari kan kan. Hehhe. Dalam 3 kali tu 10 tempat makan yang kami cuba base on review orang Penang dan hasil google/FB. Disebabkan banyak, N seperatekan entry ni kepada 2. Korang wajib baca semua ok:)

Entry kali ni berasaskan nasi kandar dan mamak. Heheh.Kalau dekat Penang ni, mana boleh lari dari mamak kan. Banyak tempat makan meletop dekat Penang berkait dengan mamak. So, kalau nak try makan nasi kandar memang akan jumpa la dengan mamak Penang. Heh. Ibarat kata, ape makna ke Penang kalau tak makan nasi kandar.Gitu! Jom kite...

Bersemangat beratur dekat Deen Maju

Bila baca review kata sedap sedapp nak juga la try walaupun tengok line beratur tu menguji kesabaran kan. Alhamdulillah 30minit je beratur ni tak sampai berjam-jam macam orang lain tu. Masa kami sampai tu memang line belum panjang sangat dan cuaca pun alhamdulillah nampak panas tapi ada la angin-angin menampar muka. Di sini yang nak bungkus atau makan memang kene beratur. Kene sabar menunggu. Masa ni kami naik grab je so tak payah pening cari parking Hati-hati parking depan kedai, kaya bandaran haritu banyak kereta kene saman. Make sure korang cari kawasan parking yg betul yea.

Agak besar, bersih dan selasa juga dalam kedai Deen Maju ni. Meja makan insyaAllah sentiasa ada. 

Total RM20+ termasuk air. OK la kan dengan portion selambak ni. Kuah dieee memang power pekat!

Selain nasi kandar, ada juga nasi tomato dan nasi dalca. Boleh cuba yg mana berkenan di tekak.

Nasi Kandar Deen Maju
Jalan Gurdwara Georgetown 
230pm-11pm

Satu lagi nasi kandar yang selalu disebut-sebut ialah Nasi Kandar Deen Jelutong Memula den ingat sama adik beradik Deen Maju dengan Deen Jelutong ni, rupanya idak. Lauk dan rasa pun lain. So, korang jangan tertukar pulak yea.

Tak nak beratur lama, silalah datang sebelum pukul 12tengahari. Macam haritu kami sampai hampir-hampir waktu lunch. Masih tak ramai berapa ramai orang. Dalam 15minit je beratur. 

Tapi yg masalah sikit, tempat makan agak limited. Parking pun susah sebab kedai ni area shoplot yg sesak juga. Pepandai la kome. Eh. Penang ni mana tempat yg senang parking, banyaknye yg pening je ada lah. Thats why kami lebih prefer naik grab je bila pusing-pusing dalam Penang ni.

Tak sepower Deen Maju. Yg kurang pointnye lagi, pilihan lauk tak banyak.So cukuplah sekali ni je mai.Hohoho.

Nasi Kandar Deen Jelutong
Jalan Jelutong, Georgetown
24hours?



Tempat seterusnya ni direkemenkan oleh orang Penang. Kami memang no idea langsung pasal tempat ni sebab tak pernah perasan orang ada share di media sosial.

Restoran Tajuddin Hussain

Restoran ni dalam dua lot kedai takde rasa sesak sangat. Kalau nak datang makan di situ, korang terus je cari meja kosong. Nampak orang beratur panjang tu untuk yg tapau sahaja. Selain nasi kandar antara yg popular di sini ialah nasi tomato dan nasi minyak ek kalau tak silap.

Asyik makan nasi kandar je kan, so kami pun tukar selera order nasi tomato dan nasi minyak.

Total RM23.90

Konsep di Tajuddin Hussain ni lauk semua di hidang dalam mangkuk asing-asing macam dalam gambar atas tu. Rasa kuah lain dari kedai nasi kandar biase kite pergi. Kuah dia ada rasa manis dan tak pekat sangat. Just nice! Padan la kedai ni popular di kalangan warga Penang. So, kami boleh dah la consider jadi warga Penang ni.Kihkih..

Restoran Tajuddin Hussain
Queen Street Georgetown
11am-330pm / 630pm-10pm


Asyik cerita makan siang je, takde dinner ke?Mesti lah ade. Name je kenyang giler lepas makan nasi kandar selambak tu tapi bile time malam tu dah jalan-jalan perut tetap minta di isi. Tempat ni pula kebetulan ktorang jumpa lalu tersinggah. Jadilah tempat makan malam pada haritu.

Popular kan Sup Hameed ni, memang ada dalam list must go tapi tak sangka la pula die ade konsep food street macam ni. Dekat pula tu dengan hotel yg kami stay , Kelantan House.

1 set share berdua menambahkan hangatnya cinta macam sup tu makan panas dah la pekat.Walaa..

N order nasi goreng ayam bungkus untuk makan dekat hotel esoknye buat sarapan sebab hotel takde sediakan sarapan. Elok sedap banyak pula tu portionnye. Berebut pagi tu makan 2orang, lenkali order sorang satu;p

Psss...nak tau lagi tak mana tempat makan yg kami pergi lagi?Next entry pleaseeee;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah