CHERITERA KAMI...

Oct 18, 2018

Duyong Marina & Resort

Our 3rd stay di Terengganu. Bulan 3 masa Matta Fair lagi dah beli voucher. Hehe. Lama juga peram ni. Kire plan ke Kelate-Ganu ni memang dah dibuat awal lah. Last year masa anniversary xdan nak p jalan jauh, tahun ni kita ganti la balik, gitu.

Sebelum ni Duyong Marina dikenali as Ri-yaz Heritage Hotel. Kalau tengok gambar tu macam nice je tempatnye chalet kayu tepi sungai kan tempat orang main kapal layar time monsun tu. Nak experience stay view sungai Terengganu pula.

Lobby area

Kawasan lobby, cafe dan hall kongsi bangunan yg sama. Bangunan ni terasing agak jauh sikit dari kawasan resort. Masa memula sampai tu lost kejap, salah tengok sign. So, korang kalau nak p lobby sesampai tu je terus ke kanan okeyh. Kalau ke kiri tu jumpa resort. Dah settle bayar deposit dan dapat kunci, moh masuk bilik. Ada 2 option nak ke bilik tu samada korang nak bawa kereta terus ke resort then parking sana or tinggalkan kereta dekat lobby parking area , just mtk tolong staff bwk buggy ke bilik. Depa ada sertakan map resort supaya korang tak sesat mencari bilik. Tak susah pun. Sebab susunan die teratur. kami bawa je kereta ke resort tu sebab parking dekat dengan bilik.

Jom masuk

Deluxe room yg luas , katil pun besar.

Complete iron segala tu ada. Iron tu penting walau ada bawa travel iron yg comel tu.Heheh.

Setiap bilik ada bath tub. Spacious bathroom

Verandah. Sangat tenang dekat sini. Nampak ada tangga belah kiri tu kan. Itu swimming pool and gym area. Konon-konon nak p berendam, nan hado nye sampai check out. Memang nak tenang-tenang rehat sahaja. Weekdays pulak, memang tak ramai orang. Sunyi.

Selain gym, swimming pool ada juga playground. Kawasan dekat sini luas. Sangat sesuai untuk family with kids. Seronok bebudak jalan macam dekat taman.

Ini pula sunrise sebelum nk p breakfast. Kalau rajin, boleh jogging pusing 2 3 round dah memacam melantak masa cuti ni. Hihihih.

Sepanjang bercuti kali ni, ini ialah buffet breakfast satu-satunye. Sebab ni je yg stay dekat resort. Hehe. Jadi rambang mata la. Ada nasi dagang, nasi minyak, kuetiau, sup etc. Yang penting, semuaaaa sedap!

Soon..jambatan seberang takir. Skali tengok macam dekat oversea mana la ni kan. Kanti nampak kapal UMT di situ;p


So far , ok je stay dekat sini. Facilities , servis semua ok. Cuma..haa..ada cume tu. Dari luar nampak macam well maintain tempat ni tapi kalau tengok dalam resort and bilik ada part yg perlu dibaiki dan di jaga. Dia macam rasa dari luar woww excited tak sabar-sabar nak tengok dalam tapi bila masuk macam hurmmmm.. kalau betul-betul jada, refurbish elok maintain baik punya confirm lagi stunnning

Macam limbongan kot kan view. Seberang tu ada tempat bot-bot nelayan. Kalau nak stay nampak river camni kene la pilih type suite. Kalau dari bilik macam kami tu, tak nampak la river nye. 

Kalau nak view lain KT nak luar dari sibuk pekan tu, boleh try stay sini. Tak jauh pun nak ke bandar tu. Then kedai makan pun banyak sebelum sampai resort ni. Kedai-kedai kampung. Meriah juga la Pulau Duyong ni. Resort pun sesuai untuk honeymoon and family.

Total 1nite stay Deluxe Room RM220 inc breakfast (Matta Fair promo)

Duyong Marina & Resort
Pulau Duyong Kuala Terengganu
09-627 7888



Oct 11, 2018

Pengalaman pertama menginap di cabin

Lepas check out Alaya Malai , perjalanan diteruskan ke Dungun pula. Separate entry N cerita mana kami p makan dan pantai-pantai cantik kami jejak okeyh.  Tempat menginap kami di Dungun ni memang unik. Pengalaman pertama untuk kami sebab stay dekat cabin. Nervous! Tak sabar nak check in macam mana rupa cabin nye tu. Ada few juga list tempat to stay dekat Dungun ni tapi kami pilih sini sebab nak sesuatu yg lain dan pengalaman baru. Tak sangka ada cabin ek tepi pantai Ganu uols. Ayuhhh~

Selamat Datang ke Nami by the sea .. Eh.ni bukan Korea tau.Malaysia ja;)

Close to nature sgt kan konsepnye. Macam biasalah, hanya kami je guest, jadi memang sangatlah privacy. Pilih nak cabin mana satu kiri kah kanan kah. Nampak kan petak biru belakang tu. Itu ialah kolam yea kalian. Nak berendam-rendam tak yah risau ada orang skodeng ke tak.  Suai sangat tempat utk couple and family with kids.

Jom masuk dalam

Once slide je pintu cabin, ini ialah viewnye. Jangan risau, ada aircond dan juga table fan. Tidur malam sejuk lena ketiduran. Lain macam nikmatnye. Petang pun sejuk je. So, takkan kepanasan lah dalam ni. Siap kettle, iron,ade instant coffee.

Simple deco tapi selesa dan lengkap. Owh..Memula sampai tu baru perasan takda tv. Tapi no hal time ni la nak spend quality time together kan. Masing-masing pun bawa novel. Kejap baca, kejap kang berborak bergosip santai santai dekat luar. Gitulah bila lagi nak masa-masa macam ni.

Pintu tepi cabin ni boleh bukak. Terus view nampak laut. Yea, cabin ni tepi laut je. Not exactly at the beach tapi nampak laut tu kire tak jauh pun.

 Toilet ni sangat feeling kampung. Dah la water pressure tu sedap je airnye. Kalau ada kolah ni , kecebom kecebom bunyi mandi. Lama tak mandi guna air kolah.Huhuh.

View malam yg sepi pi pi. masa ni baru balik dinner. Eh..takde pun kene gigit nyamuk pa. Elok ja. Jangan risau pasal safety. Nampak macam jauh dari masyarakat kan tempat ni. Tapi sebenarnye sebelah kawasan cabin ni ada rumah kampung. Then ada je orang lalu-lalang depan jalan tu. Cuma tak bz lah.


Jejak sunrise esok pagi. SubhanaAllah..cuaca elok. Allah bagi nikmat tengok langit jingga hari-hari. Entry lain N bawa korang tour pantai depan tu eh. Satu tabiat bila stay hotel lepas Subuh tu tak tidur balik sebab nak menikmati moment-moment indah macam ni. Tatap lah puas-puas walau memang takkan puas pun.Kihkihkih.

๐Ÿ’–๐Ÿ’–๐Ÿ’–


Thanks Nami by the sea bagi kami pengalaman best dan berharga ni. Servis owner pun sangatlah bagus dan membantu.Ceria je orangnya walaupun tak berjumpa.hehe. Segala urusan thru phone sahaja. Daebakk!

Eh..lupa pula yea nak share berapa cost 1nite stay RM222.55. Detail boleh tengok dekat https://www.airbnb.com/rooms/23333117


Nami_bythesea
Jalan Pantai Teluk Bidara Kampung Kubang Putat Dungun Terengganu
019-314 4634




Oct 5, 2018

Tempat menginap menarik di Merang, Terengganu

Kita mulakan cerita Trip Anniversary Kelate-Ganu dengan tempat yg bagi kami paling terkesan sepanjang trip kali ni. Walau pun 1 malam je dekat sini tapi banyak kenangan, pengalaman, knowledge yang dikumpul.

Tempat ni N tahu masa survey dekat airbnb. Korang kalau nak cari tempat stay yg rare dan menarik silalah cari di airbnb. Memang N slalu usha situ selain dari web biasa Agoda, booking.com dan lain2.
Bila jumpa tempat ni terus jatuh cinta and dah mark dah by hook or by crook nk stay juga sini. Dekat area Merang tu pantai cantik tapi tuelah nak jumpa tempat stay yg berkenan hurmm..Memang yg ini one and only yg N jumpa dah terus terpaut. Nasib baik boss besar, approved!Berani x-approved, rugi wooo.Hahha.

So,lets bawak korang tour.

Baru tengok gate je dah rasa macam pulang ke kampung halaman yang indah permai

Selamat datang ke Alaya Malai. Happy tak kalau guest di sambut macam ni.Hihih

Hijau mata sana sini penuh dedaun. Fresh!

Lupa nak ambil ruang 'lobby cum santai'. So, korang bayangkan je lah belakang tu nampak sofa kan. Situ lah urusan check-in dengan owner Alaya Malai ni. First time jumpa pun dah mesra ya amat. Sungguh rasa welcoming.

Nak dijadikan cerita, kami the only guest utk malam tu. Ikutkan kami book bilik bawah sahaja sebab 1 malam je kan ikutkan hati nak bilik atas. Tapi tuelah dah namanye rezeki, owner bagi free upgrade ke bilik atas idaman hati. Tersenyum sengeh la sang isteri. Double triple happy! Jimat RM100.hehe.

Total ade 7 unit bilik sahaja dekat sini. 1bilik di bawah, 6 bilik di atas. Ade 3type - Seaview Standard Room , Seaview Premier Room dan Garden view Family Room. Beza Standard dgn Premier tu size balcony dan view. 

 Seaview Premier Room kami yg punya. Hehhe

Muka dah berminyak janji gambar wajib ada. Suka the detail. Dalam bilik pun ade port ambil gambar. Simple open wardrobe belakang tu ade iron, sejadah. Mini fridge, kettle. Complete la yg penting2 tu.

Simple toilet, luas, bersih selesa.

Tadaa..view untuk 1 malam.Kalau stay bilik bawah, ang nampak pool dengan garden je lah.

Alhamdulillah rezeki pagi, dapat tengok langit jingga dari balcony bilik.

Aktiviti petang. Syok sebab tak da orang kan. Buat macam villa sendiri kata Mr.Yunus 

Masa kami otw ke sini hujan dari tengahari ke petang pukul 3 macam tu dah reda. Alhamdulillah, cuaca elok je sepanjang di sini. Rezeki Allah bagi dapat santai2 borak tepi kolam gini kalau tak dok dalam bilik je la gamaknya. Huhuhu.

Sebelum breakfast, kite jalan-jalan ambil angin pantai dulu.

Dari pantai depan villa ni nampak Pulau Bidong dan Pulau Yu. 

Dekat Alaya Malai ni guest boleh dapatkan perkhidmatan untuk ke Pulau Redang or Lang Tengah. In future, ade pelbagai program yg pihak Alaya plan utk guest. Menarik la dengarnya bukan sekadar tempat menginap je tapi depa nak ketengahkan culture dan keindahan masyarakat tempatan.

Dah hirup angin pantai tu, lapar pulak. Breakfast included sekali yea. Disediakan penuh kasih sayang dari owner sendiri. Masa check-in korang akan pilih nak menu apa. Sorang dapat 2 set ni. Giler kenyang , sedap pulak tu sampai lunch tu kami skip lunch kenyang benau. 

Mr.Yunus dgn kawan dia sangatlah friendly. Macam-macam topik kami berbual. Menginap sambil belajar pun ada. Belajar kenal pokok. Best tengok pokok dia tanam semua menjadi naik. Siap bagi kami anak pokok lagi as souvenir utk bawa balik Perlis. Harap-harap naik hidup subur hendakNya pokok2 tu. Kami ni tangan xberapa hijau;p

Dengan tempat yg best, layanan yg sangat baik, makanan yg sedap mana mungkin kami akan lupakan tempat yg meninggalkan kenangan terindah ni. Tq so much Alaya Malai!Untuk free upgrade bilik juga;) Ada rezeki, jumpa lagi.Hehhe.

Ok. Total 1nite include breakfast untuk Seaview Premier Room RM399 beza RM100 dengan Standard Room. Korang boleh booking dekat sini https://www.airbnb.com/rooms/22709519

Alaya Malai
Lot Jalan Pantai Merang Setiu Terengganu


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah