CHERITERA KAMI...

Aug 17, 2018

Avillion Legacy Melaka

Ini ialah tempat penginapan kami untuk 3H2M. 3 hari jugak lah hasben den kursus dekat sini. Nak sonangkan cerita, stay je dekat tempat yg sama tak payah poning kepala kan. Kami beli sesiap voucher masa dekat Matta Fair Mac 2018 marin. Awai dah tau nak p kursus, senang nak plan. 

Lobby area

Ruang lobby dan cafe yg terhad. Dekat sini lah nak check-in dekat sini juge ruang makan depa yg kursus haritu. Kalau time depa makan tu memang penuh la ruang ni. Dah macam Grandballroom gamaknye.

Kami sampai dalam pukul2petang. Depa kata bilik tak ready lagi. Sepatutnya pun check-in 3petang. So, hasben p masuk kursus dulu.N melangut la dekat lobby tu tunggu sampai depa panggil. Hampir terlelap jugak masa ni sebab semalam journey dari Perlis. Ni pagi2 dah gerak p Melaka pulak. Depa bagi je kad, terus tak sabar nak masuk bilik. Ok, satu yg kureng dekat sini xde sevis bellboy. Ke semua avillion de?Hurrmm..lama dah xp avillion. Tapi macam lack of staff pun yea jugak. Barang kami agak banyak jugak la, Mengangkut la kite gedush gedush sorang naik bilik. Paling tak pun kalau ade, troli tu boleh la buh situ. Ni troli tu pun tak nampak bayang. Troli ka nama die ek?

Superior Room with king bed

Superior room pun dah besar gini kan. N memang dah sedia maklum , ramai yg review cakap hotel ni dalam die a bit old xserupa segah ape yg kite nampak di luar hotel dan di hotel avillion yg lain. Walau nampak macam old sikit but mostly perabot masih elok dan bilik selesa.

Bathroom with bathtub. Curtain tu dah perlu tukar kot esok esok. Huhuh..

Swimming pool area di level 6. Level sama dengan gym dan hall.

Bangunan luar hotel ni memang nampak gah tersergam ala2 zaman British camtu kan tapi bahagian dalam perlu upgrade mana yg patut supaya lagi wow factor kot. Tapi kalau depa upgrade dalam tu confirm harga tak dapat la RM100++ dah kan.Hihih. 

Type of room yang ada di Avillion Legacy Melaka

Total 2 nite include breakfast RM256. Deposit RM100 + heritage cas. Brekfast utk 2hari ok la ade pertukaran menu , pilihan dan rasa ok ok je lah.

Untuk yang datang Melaka banyak masa di luar berjalan dan jjcm , boleh lah stay dekat sini sebab harga die affordable tak mahal sangat. 


Aug 15, 2018

Tempat Makan Menarik di Melaka

Ramai rupenye plan nak p Melaka nanti yea. Dulu masa dekat kL kalau cuti ke weekend tak tau nk jalan mana boring2 konpom zass p Melaka. Selain sebab kampung dekat Melaka, kami memang suke Melaka tu. Negeri comel tapi semua ada. Membangun dan happening. So, xkan boring la kalau dekat Melaka ni. Haa gitu. Promote Melaka ni, ade komisyen x;p

Entry kali ni beware sebab penuh dengan gambar makanan. Rangkumkan 1 entry sekali total ade 10 kot tempat kami sempat pergi. Dalam dan xdan tu, eh macam banyak juge terjahnye. Itupun rasa macam tak cukup lagi.Hahha.Tamak!

Hari Pertama bergerak dari kL sampai Melaka pukul 9lebih pagi. Nak p kursus awai lagi kate hasben nak check-in pun lagilah awai. Dekat rumah dah breakfast dah tapi ape salahnye to kill the time tu kite breakfast lagi kan.Kihkih. Lepastu bising berat tak turun.Heh.

Roti Canai Arang berasap-asap

Roti teluq besaq gil dan roti kosong. Lembut rotinye , kuah sesedap rasa. Siapa yg suke roti canai versi lembut boleh mai sini. 

Selain roti canai, ada juga nasi lemak, kuihmuih, lontong, mee kari, soto. Sesuai menu utk seisi  keluarga. Kedai besar, selesa. Walau ramai orang, servis cepat, mesra.Parking senang InsyaAllah sebab kedai ni tepi lebuh AMJ. Boleh parking tepi jalan atau masuk kampung dalam tu ade parking lot disediakan.

Satu-satunye tempat breakfast yg kami terjah. Hari lain, breakfast dekat hotel je xdan keluar, kate kursus kan.

Roti Canai Kayu Arang
Kampung Bakar Batu, Bachang
Setiap hari 7am-12pm, 7pm-12am

Hari yg sama, sebelum check-in cari tempat lunch pula. Ni macam malas nak pikir nak lunch mana sebab perut xberapa lapaq sangat. Dalam kepala teringat Sate Kampung Jawa. Lama mengidam sate perut punya pasal. 

Bile ko datang time lunch hour,mengadap la ramai orang. Ni bukan time cuti or weekends pun tetap penuh

This is our second time,Memang kene bersabar lebih bile mai sini.Servis dari dulu tetap lah lambatnye. Kalau lapaq giler, boleh terbalik meja.Hahah. Parking pun masalah juge sini. Nampak kereta tepi2 tu bukan parking yea, tu jem namenye. Ada luck, dapat parking tepi tu. No luck, hujung jalan ni ade tempat parking kene bayar RM3.

 Kami order sate dan juge Mee Rojak Ayam. Sate tu not bad rempah2 tu masauk rasenye cume kuah tu yg xkene,mee rojak pun kureng. 

Mak kate kene try mee goreng ke ape ntah sini. Tapi haritu macam tak perasan pulak menu tu dalam list. Plus sebab kedai ni tepi sungai Melaka tu antara main factor jugak kot kan. Kedai ni nampak dari balcony bilik 1825 gallery hotel tau. Kalau korang tengok dekat entry ni . Gambar yg dekat balcony tu nampak ade kedai khemah merah kan, itulah kedai Line Clear ni. So, kalau stay situ. Sejemput je jalan kaki, dah sampai.

Restoran Line Clear Kampung Jawa
Lorong Jambatan, Kampung Jawa
11am-530pm (Tutup Jumaat)


Lunch hari kedua di Warung Sri Binjai. Review ni N dapat dalam komen2 dari post orang dok tanya mana makan tengahari sedap di Melaka. Memula macam nak makan ringan2 je tapi dah tak jadi ringan dah bila tengok lauk2 yg ade dekat sini.

Awal sampai sebelum lunch hour, masih tak ramai orang lagi.

Asam podeh, lemak ikan masin, gulai siput, telur asin dan sambal belacan binjai. Perfecto combo! Rasa die de la kaw sangat tapi sebab combo ni power kot.

Review cakap kari ikan die power, tapi yg ni pun dah mengah. Sini konsep die hidang 1-1 lauk. Walau pilihan lauk tak banyak berjela yg sikit pun dah rambang mata pilih.

Warung Sri Binjai
Jalan Cheng Lama, Taman Bukit Cheng

Lunch hari ketiga pula main terjah. Kami otw nak check-in di 1825 gallery hotel, then nampak kedai ni. Tak masuk dalam list, tapi dah alang-alang lalu. Singgah je la.

Yeah..makan sambil tengok bot lalu. Memang tema hari ni di tepian sungai je dari siang sampai siang esoknye.Hihih

Dekat sini makanan ala carte.xde lauk2 siap tu. Harga pricey sikit. Tapi kalau saja2 nak ambil feel tu boleh lah try. Memula ktorg macam yakin tak yakin je dengan kedai ni sebab macam bukak macam tak. tapi tengok ade 1 family tu meriah makan. Kire onz la. Rasa?Okkkk la.Huhuh.

Restoran Melayu Melaka
Jalan Tun Mutahir, Kampung Morten
12pm-12am ( Tutup Isnin)

Lunch hari terakhir kami singgah di Medan Selera Pasar Menggong Alor Gajah. Dari banda hilir nak ke sini ada la dalam 30minit. Tempat wajib singgah setiap kali ke Melaka sebab cucur udang Alor Gajah tu dah jadi macam makanan wajib beli dan tapau bawa balik. Nanti makan ramai2 dekat rumah.

Dekat bawah tu dah siap tulis berapa ringgit utk berapa orang makan. Die dah siap-siap bungkus. So, masa order tu cakap je nak berapa ringgit. Tapi sekarang macam kurang cucur die. Banyak fish cake je. Kohkoh. Lepastu boleh request nak tambah ayam ke telur ke.

RM10, makan ramai dekat rumah. Kuah tu faveret. Memang akan beli stok sebotol sos.

Selain cucur udang, ada banyak lagi makanan dekat Medan Selera tu. Ade kedai jual lauk,sate, nasi ayam, kuih2. Sedap2 belaka.pilih je mana berkenan.

Cucur Udang Alor Gajah
Medan Selera Pasar Menggong
11am - 6pm


Fuh...habis dah pasal lunch. Membawa ke tea time pula. Dah sampai Melaka, wajib lah masukkan list Coconut Shake dengan Kuih Keria yg digembar gemburkan tu yea dak. Coconut Shake Klebang dah selalu pegi. Kami try Coconut Shake Batu Berendam pula kali ni.

Heaven pergi time weekdays, perlu beratur panjang. Sampai-sampai je terus order.Zass siap.

Serius sedap. Kene dengan tekak kami well blend rasa die cukup. Kalah lah Coconut Shake Klebang 

Di tempat yg sama juai Keria Gula Melaka Batu Berendam ni. 10biji RM6. Ini pun sedap bagi kami tak manis sangat, gebu2.

Ada macam-macam lagi makanan yg jual dekat sini. Sempat rasa 2 ni je , tak boleh penuhkan perut sebab karang nak dinner sedap.hehehe

Next day tu, balik dari Warung Sri Binjai kami lalu Klebang tengok Coconut Shake Klebang tu lengang je kami pun singgah la beli 1 cup buat rasa-rasa. Memang kalah la dengan Coconut Shake Batu Berendam.Bye2 Klebang.Hahaha~

Depan sikit dari situ, ade Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil pulak. Pun tak ramai orang. Heaven weh, tak payah beratur menggile tunggu.

10biji RM5, murah seringgit. Rasa crunchy dan pekat manis sikit.

Coconut Shake Batu Berendam
Jalan Kanan Satu Taman Ria, Batu Berendam
930am-1030pm

Tea time hari ketiga pula kami ke kedai legend. Dari zaman kecik-kecik N lagi kedai ni dah ada. Kalau ikut arwah awo pergi pekan Melaka beli barang, balik tu mesti singgah basahkan tekak dekat kedai ni. Kire sekarang ni cucu cicit la kan yg amik alih. Konsep masih sama macam dulu. Rasa pula dulu sedap lagi..Hahha

Nyummmy ais dikisar halus. Kedai ni seberang jalan je dengan 1825 gallery hotel uols.


Menu maintain sebiji sama macam dulu cuma harga je tak. Very the klasik

Tai Chong Ice Cafe
Jalan Bunga Raya, Kpg Jawa
10am-7pm (Tutup Selasa)

Korangggg...bertahan ek.Ni nak sambung dinner pulak ni.Kihkih. Malam pertama di Melaka special lebih sebab dinner di kampung halaman. lauk pauk di masak penuh kasih sayang oleh makcik. Dah lama terbayang-bayang asam podeh beliau ni.

Asam podeh ikan parang..licin kami kerjakan sampai menghirup mangkuk

Resepi dari awo memang no daun kesum no bunga kantan. Tumis halba dan bahan2 lain tu macam biase tapi rasa diee perghhhh terangkat. Adeehh telan2 air liur ni ha. Tq busu 💖

Hat ni sorry la yea xboleh bagi alamat kang ramai serang jenuh busu nak melayan dah kene bukak kedai depan ghumah pulak.Hahha

Malam kedua, keluar dinner awai sebab malam tu nak movie date dengan abang tom cruise. Giler neves tengok mission mustahil tu awat hujung2 tu over pulak action die.eeeee..

Tempat ni lama nak pergi 3 4tahun lepas tapi sebab ramai nau orang malas nak tunggu tempat bagai. Kali ni kasi jadi, tu plan datang awai. Naik grab je dari Avillion Hotel RM6. Sonang!

Holla Pak Putra..awat name die Pak Putra?Semua nampak mamak je situ kerja.Hoho

Awai sampai tak ramai orang lagi, weekdays sama kot kan. Laju servis depa. Xsabar tunggu roti naan dan tandoori kite Lamaa kot tak makan. Dah la dengar anak akak meja depan tu sambil makan dok cakap sedapppnye naan ni, sedapnyeeeee..boleh jadi duta Pak Putra dik.Hikhik..

Betul xtipu ni meman benar benar sedapppp gil uols. Kuah cili pedas, kuah dal sedap roti nyum3.Ayam tu pergggghhh meresap masuk rempah segala tu. Nyaris nyaris tak order lagi 1.

Restoran Pak Putra
Taman Kota Laksamana
5pm-1am (Tutup Isnin)

Next malam last sob sob..Bila last penutup ni kite kasi mood romantika dan mengujakan sikit.Ambooiiii..hahah;p

Masa ni dah check-in di 1825 gallery hotel , plan memang nak menyelusuri di tepian sungai Melaka dengan berjalan kaki sahaja. Banyak kalori ang dah ambil so bawa2 la insof. Sambil jalan sambil makan sambil jalan lagi. Gitu. Tak jauh rupenye kedai ni dari 1825 hotel tu dalam 5minit jalan

Dutch Cafe..belakang tu ade 1 lagi kedai tak sure nama ape. Korang pilih mane 1 kedai nak.2-2 kedai melayu. Yang pasti laksa Nyonya itu sedap wajib order, pedas pekat!

Ramai omputeh dekat sini ni kalau habaq kata dekat oversea pun orang blh percaya pa.Heheh. Romantik dinner aih. Yang seberang ramai org tu cafe juge tapi mmg port mat saleh la situ ade beer bar bagai. Kire meriah la area sini. Sana pasang lagu raggae ,  sini RnB gitu.

Jalan depan lagi dari cafe ni dah jumpa Bangunan Merah, naik beca boleh p dataran pulak.Tapi haritu kami pusing lalu dekat Hard Rock Cafe, H&M, jonker walk tutup pula yea la hari Khamis masa tu. Terus balik hotel. Buat satu pusingan la kirenye tu. 

Dutch Harbour Cafe
Jalan Laksamana, Banda Hilir
9am-11pm

Tamat sudah misi #jjcmmelaka kami. Banyak xbanyak la jugak dalam 4H3M tu kan. Melaka antara negeri yg mewah dengan makanan. Dah datang tu, wajib explore. 




Aug 13, 2018

1825 Gallery Hotel Melaka

Jenuh nak cari mood mengupdate ni. Banyakk lagi tertunggak . Kite share hat latest yang ditanya ramai ni. Memang lamaaa dah teringin nak stay sini sebelum orang viral-viralkan lagi. One of reason sebab tak pernah feeling lepak tepi sungai Melaka kononnye. Dapat la kite rasa ala2 Venice di Malaysia pun jadilah plus konsep dan interiornye menarik hati.

Kebetulan hasben kursus Melaka 3hari last week, alang-alang tu kite melaksankan lah misi terpendam ni. Ada 2 hotel kami stay, hotel 1825 gallery hotel ni kami stay malam last di Melaka sebab hari ni yg hasben free. Hari lain full course pagi sampai petang macam rugi pulak stay dekat sini tak dapat nak feeling sesame kan.Habis je kursus terus check-out dan check-in di sini. Doa je dapat lah bilik yang best view sebab hotel ni walau dah request still subject to availability kan.Huhuh.

Muka tak sabar nak check-in.  Kalau tengokkkan kawasan memang agak susah nak dapat parking depan hotel, jalan agak sibuk. Tapi jangan risau, pihak hotel ada sediakan parking dekat bahagian belakang bangunan. Kena jalan sikitlah.

Open space parking. Lupa nak ambil gambar waktu siang tu. Tak perasan ade cctv tak, insyaAllah selamat.


Lobby area. Sebiji kot dalam gambar internet. Wow sangat kan.

Port wajib ambil gambar. Persis dalam villa mane ntah siap ikan koi besaq. Ada lift disediakan, so jangan risau bwk brg banyak atau dtg dengan warga tua. Cukup selesa. Yok masuk bilik.

Welcome to River Suite Room no. 213

Spacious sangat biliknya. katil besar,1 family anak beranak memang selesa sangat ni.

Konsep Melaka lama dan rustic. Note that dekat dalam bilik ni tiada fridge tau, iron pun upon request.  Jom tengok ape di sebalik pintu itu.

Bathroom yg sangat lah luas, cantik, bersih dan we LOVE it so much!

Bathtub with jacuzzi. Sexy kan.Jangan risau blind tu boleh adjust naik turun, ade suis dekat dinding.Rendam2 party buih uols;)

Balcony ni lah yg buat kami tergoda sebab the view sangat amazing dan sangat Melaka.

Feeling princess lambai rakyat jelata naik bot. Layankannnn~

View senja..On point 💓

View the other side of balcony. Nampak Menara Taming Sari.

Gambar dari Jambatan Kampung Jawa. Jambatan yg nampak dari balcony bilik tadi. Bilik kami belakang tu tingkat atas sekali hujung kiri gambar sebelah bilik ada lampu tu. Macam oversea ?Malaysia je pun boleh;)

Ada disediakan cafe jugak di sini untuk orang luar pun boleh. Dari tempat parking tadi, korang masuk ikut pintu ni. Ni kire pintu belakang lah. Dekat jeeee. Rasa dekat Bali pulak. Hoho..

Cantikkkkkk kan?Chill calm cafe die. Kami tak amik breakfast sebab lepas check-out tu nak melantak kang tkt dah kenyang awal. Kalau korang nak add on breakfast, RM25 per pax.

Last sebelum balik..yg candid juge menjadi;p

Another hotel yg memuaskan hati. Yg worth it. Kedudukan strategik walking distance je nak ke place of attraction and tempat makan. Nanti N share entry lain ok. Kalau yg follow IG kite, mesti dah tau awai dah info-info tu. Dekat IG laju sikit update.Hehehe.

Oh..yea. Total 1nite stay di 185 gallery hotel Melaka is RM249. Better korang cek dulu harga direct web hotel berapa sebab boleh dapat murah dari agoda atau web lain RM300+. Make sure korang book River Suite Room bilik 213 tau. Standby deposit RM200 + heritage tax. 


1825 Gallery Hotel Melaka
Jalan Bunga Raya, Kampung Jawa
06-288 2868
http://1825galleryhotel.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

CHERITERA KAMI Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah